Haftalar öncesinden duyurulan ve bugün saat 18.57'de yapılan deprem tatbikatında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Birçok kişiye mesaj gitmedi, anonslar yapılmadı.
Yaşananlar sosyal medyanın gündemine oturdu...
Birçok vatandaş herhangi bir uyarı almadığına dair paylaşımda bulunurken, "Siren" başlığı sosyal medyada trend oldu.
BAZI KULLANICI YORUMLARI
"Depremde öldüm ama hala telefonuma mesaj gelmedi, siren çalmadı"
"Saat 18:57 ezan okunuyor siren vs yok. Şehirde bir anormallik de yok"
"Bana ne mesaj geldi, ne telefon uyarı verdi"
İŞTE O PAYLAŞIMLAR
AFAD GÜNLER ÖNCE UYARMIŞTI
Günler önce İl AFAD Müdürlükleri ve AFAD gönüllülerinin de tatbikata katılacağını anlatan Yunus Sezer, "İllerdeki yerel yöneticilerimiz, tatbikat saatinde vatandaşlarımızla birlikte çök-kapan-tutun hareketi yapacaklar." bilgisini paylaşmıştı
Sezer açıklamasında, 81 ilde, afetlerde kullanılan araç ve malzemelerden oluşturulacak sergilerin de hava şartlarının uygun olması durumunda açılacağını bildirmişti.
Yunus Sezer, "Vatandaşlarımıza tatbikatın başladığını duyurmak amacıyla, Haber Alma ve Yayma Sisteminden Bilgilendirme SMS'i ve Hayati Uyarı Bildirimi göndereceğiz. Uyarı mesaj metninde 'AFAD Tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun Tatbikatı yapılmaktadır.' yazacak." şeklinde açıklamada bulunmuştu.
Belediyelerin anons sistemleri ve merkezi ezan sistemine bağlı camilerden sesli bildirim yapılacağını da aktaran Yunus Sezer, "TRT radyo yayınlarında, tatbikata ait bilgilendirme anonsunu otomatik olacak şekilde yayınlayacağız. Diğer özel televizyon kanallarında ise yönlendirme ile tatbikat uyarı mesajını yayınlayacağız." dedi.
Sezer, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak adına, Sivil Savunma İkaz-Alarm Sireni ve Acil Durum Araçlarının Sirenlerinin kullanılmayacağını bildirdi.
AFAD Başkanı Sezer, tatbikatın sonlandırılmasından sonra, hem Düzce Depremi'nde hem de diğer tüm afetlerde hayatını kaybedenler için AFAD Başkanlığında, 81 ilde ve KKTC'de dua okunacağını da kaydetti.
"SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIMLARI BEKLİYORUZ"
Tatbikata ilişkin sosyal medya paylaşımları için "#ÇökKapanTutun" etiketinin kullanılacağını belirten AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Çocuk, genç, yaşlı, işçi memur, öğrenci tüm vatandaşlarımızdan bulunduğu yerde, en güvenli noktada, saat 18.57'de çök-kapan-tutun hareketini yaparak, uygun görmeleri durumunda çekecekleri videoları bu etiket ile sosyal medyadan paylaşmalarını bekliyoruz." şeklinde konuşmuştu.
NELER OLACAKTI?
Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom kullanıcılarına ülke genelinde SMS ve CMAS tatbikat bilgilendirme mesajı gönderilecek.
Tatbikata; öğrenci yurtları, kamu kurum ve kuruluşlarının lojmanları ile tatbikat saatinde faaliyetine devam eden özel eğitim kurumları, ticaret ve sanayi odalarına bağlı sanayi kuruluşları, özel tesis ve işletmeler bilgilendirilerek, üretimi aksatmayacak şekilde, tatbikata katılması teşvik edilecek.
İl ve ilçelerde tüm okul yöneticileri ve öğretmenler tatbikat hakkında bilgilendirilecek ve öğretmenler, Çök-Kapan-Tutun hareketini öğrencilere anlatarak tatbikat saatinde tüm öğrencilerin aileleriyle birlikte evlerinde tatbikata katılmalarını teşvik edecek.
Ayrıca; il ve ilçelerde mahalle, köy, apartman ve sitelerde ilgili yöneticiler ile görüşülerek vatandaşların tatbikata katılımları sağlanacak.
Gündem
Yayınlanma: 12 Kasım 2022 - 19:19
Güncelleme: 12 Kasım 2022 - 19:33
18.57 tatbikatında neler yaşandı?
18.57'de ülke çapında yapılması gereken deprem tatbikatında mesajlar gönderilmedi, anons sistemleri verimli çalışmadı.
Gündem
12 Kasım 2022 - 19:19
Güncelleme: 12 Kasım 2022 - 19:33