YKS'de yapay zekalı kopya: Sakladığı yer son anda fark edildi

TAKİP ET

Isparta'da, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) sırasında elektronik düzenek ve yapay zeka kullanarak kopya çeken bir kişi yakalandı. Şüphelinin, kopya düzeneklerini ayakkabısının astarına gizlediği belirlenirken, şüpheli şahıs işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 8 Haziran'da yapılan TYT sınavına katılan M.E.E.'nin davranışlarından şüphelendi. 

Polis, sınav sırasında salon dışına çıkarılan M.E.E.'nin ayakkabısının iç astarında kopya düzenekleri olduğunu tespit etti. 

Sınavda kopya çektiği belirlenen M.E.E.'nin üst aramasında, internet bağlantısı sağlayan bir router cihazı, kredi kartı görünümünde bir cep telefonu, düğme görünümünde bir kamera ve kulaklık bulundu. 

Şüphelinin, router cihazıyla internet bağlantısı kurarak, düğme görünümünde olan kameraya soruları okutup yapay zekaya gönderdiği, yapay zekanın çözdüğü soruların cevabını kredi kartı görünümündeki cep telefonu aracılığıyla kulaklığa ilettiği belirlendi. 

M.E.E., "6114 sayılı Ölçme ve Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmet Kanununa muhalefet" suçu kapsamında gözaltına alınırken, ona yardım eden A.B. de yakalandı. 

İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen M.E.E. tutuklanırken, A.B. serbest bırakıldı.