Ünlü hedge fon yöneticisi Jim Simons hayatını kaybetti

TAKİP ET

Matematikçi ve eski Soğuk Savaş şifre kırıcısı, Wall Street'in en başarılı hedge fonlarından biri Jim Simons 86 yaşında hayatını kaybetti.

Aile vakfından yapılan açıklamaya göre, ünlü niceliksel riskten korunma fonu yöneticisi ve matematikçi Jim Simons, 86 yaşında öldü. "Kuantum kralı" olarak bilinen Simons, ticaret kararlarını yönlendirmek için büyük miktarda piyasa verilerini ve bilgisayar algoritmalarını kullanan niceliksel yatırımın öncüsüydü . 1982 yılında kurduğu yüksek kârlı hedge fonu Rönesans Teknolojisi ile sektöre damgasını vurdu.

Simons Vakfı başkanı David Spergel Cuma günü yatırımcının ölümünü duyururken "Jim matematikte dönüştürücü çalışmalar yapan ve dünya lideri bir yatırım şirketi geliştiren olağanüstü bir liderdi" dedi.

Simons, 1938'de Massachusetts'te doğdu küçük yaşlardan itibaren matematiği seviyordu. 1958'de MIT'den lisans derecesi ile mezun oldu ve 1961'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den doktorasını aldı.

Simons, 1960'ların ortasında ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı için Soğuk Savaş şifre kırıcısı olarak çalıştı, ardından on yıl sonra Stony Brook Üniversitesi'ne geçerek New York merkezli okulun matematik bölümüne başkanlık etti. 

Simons akademiden ayrıldıktan sonra 1978'de matematik uzmanlığından yararlanan bir hedge fonu kurdu. 1982 yılında Rönesans Teknoloji olarak yeniden adlandırılan işletme, amiral gemisi Madalyon Fonu ile ünlü bir şekilde karşılığını veren niceliksel ticaret stratejilerinin öncüsü oldu. Firma, eğitimli matematikçileri işe almaya odaklanmasıyla tanınıyordu ve web sitesine göre, aralarında 90'ı doktoralı olmak üzere yaklaşık 300 çalışanı bulunuyor. Amiral gemisi Madalyon fonu 2005 yılında dış yatırımcıları çıkardı ve yalnızca kendi çalışanlarının yatırım yapmasına izin verdi. Gizli firma, varlıklarını yıllar içinde on milyarlarca dolar artırdı ve 2021'de 60 milyar doları yönetti.

Simons, fonundaki yönetici sorumluluklarından çekildikten sonra, 1994 yılında eşi Marilyn ile birlikte kurduğu vakıfta daha fazla zaman harcadı. Simons Vakfı, yaşam ve fizik bilimleri, otizm araştırmaları, matematik ve diğer alanlarda birçok fon sağladı. 2022 yılına ilişkin son yıllık raporunda vakfın varlıklarının neredeyse 5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Vakfına göre Simons'un hayatta eşi, üç çocuğu, beş torunu ve bir torunu var. Simons, Abel Matematik Ödülü'nün 2022'de düzenlediği bir etkinlikte kariyerini şöyle özetledi : "Çok fazla matematik yaptım, çok para kazandım ve neredeyse tamamını başkalarına verdim."