Türkiye'de satılan midyelerin temizlenme aşamaları dikkat çekti: O anları böyle anlattı!

TAKİP ET

Türkiye'de satılan midyelerin temizlenme aşamaları dikkat çekti: "Midyenin neyi hijyen olacak, bu bildiğiniz çöp."

Türkiye'de sevilen ve yaygın olarak tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midyenin temizlenme aşamaları dikkat çekti. O anları sosyal medyada paylaşan midye üreticisi dikkat çeken ifadeler kullandı.

Sosyal medyada "Midyeciden şok itiraf" notu düşülerek paylaşılan bir videoda midyenin temizlenme süreci kayıt altına alındı. Yerde bir yığın halde bekletilen midyelerin bir makineye atılarak temizlendiği görüldü. Bir üretim tesislerinde çekildiği düşünülen videoda hijyenin eksikliği dikkat çekti.

Üretimini yapan kadın ise "Midye başlı başına bir çöp, işte görüyorsunz. Herkes tutturmuş hijyen, hijyen... Midyenin neyi hijyen olacak, bu bildiğiniz çöp. Çöpün içinden midyeyi alıyoruz, şimdi göreceksiniz ve inceleyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Midye Nedir, Nasıl Oluşur?

Midye, denizde yaşayan ve omurgasız olan bir canlıdır. Kabuklu yapısı ile dikkat çeken bu deniz ürününün sahip olduğu kabuk oldukça serttir. Denizde ve tatlı sularda yaşayabilen bir canlıdır. Midyenin ayak ve baş bölgesi bulunmamaktadır. Midyenin üreme yolu ise yumurtlamadır.

Midyenin dış kısmında iki adet siyah kabuk bulunmaktadır. Bu kabukların birbirine yapışık olması gerekmektedir. Açık olan midyeler ölmüş demektir. Midyeler kabukların içinde manto adı verilen ince bir zarla sarılı şekilde yaşarlar. Bu zarsan oluşan salgı sonucu kabuklar oluşmaktadır.

Midyelerin başları olmaz. Omurgasız bir yapıları vardır. Etli ve yumuşaklardır. Kabukları ise serttir. Kabuklardaki kaslar midyenin açılıp kapanmasına yaramaktadır.

Midye neyle beslenir ve nerede yaşar?

Midyeler genellikle pis suların olduğu yerlerde bulunurlar. Kayalık gibi yerlerde bulunan küçük organizmalar ile beslenen Midyelerin içerisinde yüksek miktarda ağır metaller bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kirli yerlerde bulunmalarıdır.

Yumurtlama yoluyla üreyen midyeler genellikle kayalıkların altında yaşarlar. Karaya yakın olan kayalıkların altında midyeye sıkça rastlanılmaktadır. Kayalık yerleri seven midyeler insanlar tarafından sevilen sokak lezzetlerinin başında gelmektedir. Kayalık olan yerlerde çok sayıda midye bulmanız mümkündür. Bazı midye türleri ise kumun altında bulunmaktadır. ​​​​​​