Trendyol'a Filistin cezası!

TAKİP ET

İsrail'in Gazze'de uyguladığı insanlık dışı uygulamalar dünya gündemindeki yerini korurken, Türkiye'de çarpıcı bir karar çıktı. Trendyol, Filistin temalı ürünlerin satışını engellediği gerekçesiyle idari para cezasına çarptırıldı.

Trendyol, Filistin temalı ürünlerin satışının durdurulmasının ayrımcılığa sebep olduğu gerekçesiyle para cezası ile cezalandırıldı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu (TİHEK), ayrımcılık sebebiyle Trendyol'a 141 bin TL'lik bir ceza verdiğini duyurdu.

TİHEK'in kararı doğrultusunda Trendyol'a verilen ceza, şirketin Filistin temalı ürünlerin satışını engellemesi sonucunda alındı. Trendyol, geçtiğimiz yıl bu iddialara karşı çıkarak, platformlarında bu ürünlerin kasıtlı olarak kaldırılmadığını belirtmişti.

TRENDYOL'DAN AÇIKLAMA

Trendyol, Filistin temalı ürünlerin arama taleplerinin artması nedeniyle site içi arama motorunda sistematik bir incelemeye tabi tutulduğunu ve teknik ekiplerin müdahalesiyle kısa sürede tekrar satışa sunulduğunu açıkladı. Şirket, Gazze Halkı için yaşanan acı insanlık dramının farkında olduklarını ve insanlık suçlarına karşı olduklarını dile getirdi.

TİHEK KARARI KAMUOYU İLE PAYLAŞTI

Dev alışveriş platformu Trendyol'a verilen para cezası, Filistin temalı ürünlerin ayrımcılık gerekçesiyle satışının engellenmesi üzerine uygulandı. Trendyol, bu konuda aldığı ceza ile ilgili detayları kamuoyu ile paylaştı.

TİHEK'İN KARARINDAKİ DETAYLAR

TİHEK'in Trendyol'a verdiği cezada bazı maddeler dikkat çekti:

"13- Başvuru dilekçesi ekindeki belgelerden konuya ilişkin olarak; başvuranın Trendyol’a mesaj attığı, mesajlarda ürünlerinin satışının neden durdurulduğunun sorulduğu ve durumun düzeltilmesinin talep edildiği ve Trendyol ekibinin mesajlara durumun hassasiyeti nedeniyle ürünlerin satışının durdurulduğu şeklinde cevap verdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla başvuranın 6701 sayılı Kanun’un 17’nci maddesinin ikinci fıkrasında aranan ilgili tarafa başvuru şartını yerine getirdiği değerlendirilmektedir.

33- Başvuran her ne kadar “Filistin” kelimesinin algoritmaya kitap olarak tanımlandığını belirtse de, başvuru dilekçesi ekinde sunulan dokümanda yer alan arama sonuçlarında “Filistin” kelimesinin aratıldığı anlaşılamamakta ve çıkan sonuçlarda da “Filistin” ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı görülmektedir. Ancak başvuru dilekçesi ekinde sunulan görüntülerden başvuranın bir müşteriye cevap vermek için mesajda “Filistin” kelimesini kullanmak istemesi üzerine yasaklı kelime kullandığı uyarısı aldığı ve cevabının reddedildiği anlaşılmaktadır. Ayrıca başvuran, durumun düzeltilmesi için destek hattına mesaj attığına ve muhatap Şirketin başvurana geçici bir süreliğine bu uygulamaya başvurulduğu yönünde cevap verdiğine ilişkin mesajlaşma görüntüsünü de başvuru dilekçesi ekinde sunmuştur. Bu çerçevede başvuranın iddiaları ve başvuru dilekçesi ekindeki belgelerin birbirini tamamlar nitelikte olduğu ve başvuranın iddiasının gerçekliğine ilişkin kuvvetli emarelerin ve karine oluşturan olguların varlığını ortaya koyduğu değerlendirilmektedir.

37. Açıklanan tüm bu hususlar ilgili mevzuatla birlikte değerlendirildiğinde Muhatap Şirketin;
başvuranın “Filistin” temalı ürünlerinin satışının durdurulduğu yönündeki iddiasını çürütemediği, ayrımcılık
yasağını ihlal etmediğini kanıtlayamadığı, başvurana yönelik siyasi ve felsefi görüş temelinde ayrımcı muamelede bulunduğu, dolayısıyla da eşit muamele ilkesi ile ayrımcılık yasağının Muhatap Şirket tarafından ihlal edildiği kanaatine varılmıştır.

38. Muhatap şirketin ekonomik durumu ve güçlü hukuki konumda bulunması göz önünde bulundurularak ihlal konusu eylemle ilgili muhatap şirkete üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir."