SpaceX'ten ilk özel uzay yürüyüşünde, yeni ve riskli teknoloji denemesi!
SpaceX, önümüzdeki hafta ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştirecek. Yürüyüşte, ince uzay giysileri ve hava kilidi olmayan kabin gibi yeni teknolojiler test edilecek.
Elon Musk'ın şirketi SpaceX, önümüzdeki hafta özel bir uzay yürüyüşüne imza atmaya hazırlanıyor. Bu görev, şimdiye kadar ki en zorlu denemelerden biri olacak ve ince uzay giysileri ile hava kilidi bulunmayan bir kabin gibi yenilikçi teknolojiler test edilecek.
Görevde yer alacak ekip; milyarder bir girişimci, emekli bir savaş pilotu ve iki SpaceX çalışanından oluşuyor. Ekip, Salı günü modifiye edilmiş bir Crew Dragon kapsülüyle uzaya fırlatılacak ve iki gün sonra 700 km yükseklikte yaklaşık 20 dakikalık bir uzay yürüyüşü yapacak.
Bu yürüyüş, 1972’de sona eren Apollo programından bu yana, Dünya'dan en uzak noktada gerçekleştirilecek olan ilk yürüyüş olacak. Şu ana kadar uzayda yürüyüşler, yalnızca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan astronotlar tarafından, Dünya'nın 400 km yukarısında gerçekleştirilmişti. SpaceX'in Polaris Dawn adlı bu beş günlük görevi ise, Crew Dragon kapsülünün Dünya'ya 190 km ile 1400 km arasında değişen mesafelerde hareket edeceği oval bir yörüngede yapılacak.
Mürettebat, SpaceX'in yeni geliştirdiği ince uzay giysilerini, hava kilidine ihtiyaç duyulmadan açılabilen bir Crew Dragon kapsülünde giyecek. Bu yenilikçi teknoloji, hava kilidini ortadan kaldırarak uzay yürüyüşü sırasında kullanılan ekipmanı daha hafif ve pratik hale getiriyor.
Görev, SpaceX için Ay ve Mars gibi uzak noktalarda kullanılabilecek teknolojilerin gelişimini test etmek açısından önemli bir adım olacak. Polaris uzay yürüyüşü, görevin üçüncü gününde gerçekleştirilecek ancak hazırlıklar yaklaşık 45 saat öncesinden başlayacak. Crew Dragon’un kabini tamamen basınçsızlaştırılacak ve uzayın vakumuna açılacak. Astronotlardan ikisi oksijen hatlarına bağlı olarak dışarıda yüzerken, tüm mürettebat yaşam desteği için uzay giysilerine güvenecek.
Mürettebat, uzay yürüyüşünden önce kabindeki havadaki azotu temizlemek ve saf oksijenle doldurmak için "ön nefes alma" adı verilen bir işlem gerçekleştirecek. Bu işlem, uzayda azotun kan dolaşımında kabarcıklar oluşturmasını ve dalgıçların su yüzeyine hızlı çıkışıyla ilişkili dekompresyon hastalığına benzer bir durumun oluşmasını önlemek için yapılacak.
Ekip ayrıca, ultrason cihazı kullanarak kan dolaşımındaki kabarcıkları izleyip, bu verilerle astronotların Ay yüzeyinde ya da derin uzayda nasıl bir performans gösterebileceklerine dair bilgi toplayacak.
NASA'nın görevlerinde astronot güvenliği katı kurallara bağlı olarak denetlenirken, Polaris gibi özel görevlerde böyle bir ABD standardı veya yasa bulunmuyor. SpaceX yetkilileri ve Polaris mürettebatı, görev sırasında herhangi bir sorun yaşanması durumunda, örneğin oksijen sızıntısı veya kapağın yeniden kapanamaması gibi acil durum senaryolarını göz önünde bulundurduklarını belirttiler.
Görev sırasında Crew Dragon ve uzay giysilerindeki elektronik aksamlar, Van Allen kuşağının belirli bölgelerinden geçerken test edilecek. Bu bölge, güneşten gelen yüklü parçacıkların insan sağlığını etkileyebileceği ve uyduların elektronik sistemlerine zarar verebileceği tehlikeli bir alan olarak biliniyor.