Seyit Torun'dan İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya Soylu sorusu: 'Herhangi bir adım atmamanızın sebeplerini açıklar mısınız?'

TAKİP ET

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na alınan personellerin Soylu'yla akrabalık ilişkileri ve trol iddialarına dair İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "4 ayı aşkın sürede konuya ilişkin herhangi bir adım atmamanızın sebeplerini açıklar mısınız?' sorusunu yöneltti.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na alınan personel hakkında çarpıcı iddialar gündeme getirdi. Torun, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya hitaben TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi sundu. Soru önergesinde şu önemli detaylar yer aldı:

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ülkenin adli süreçlerinde yaşanan yoğunluğu karşılamak amacıyla 678 sayılı KHK ile Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na geçici olarak 500 sivil siber suçlarla mücadele uzmanı alındı. Bu uzmanlar daha sonra 696 sayılı KHK ile kadrolu memurlar haline geldi.

“HALKIMIZIN BÜTÇESİ İLE BİR DEVLET KURUMDA FONLANAN BU GRUBA İLİŞKİN İDDİALARIN AYDINLIĞA KAVUŞTURULMASI GEREKMEKTEDİR”

Ancak, bu personelin kadroya alınmasında ciddi iddialar ortaya atıldı. İddialara göre, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla, bu personelin kadroya alınması sürecinde değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler sonucunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kamu İhale Kurumu'ndan olumsuz yanıtlar alındı. Ancak, Soylu'nun talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir komisyon oluşturuldu ve bu komisyon, olumsuz görüşlere rağmen 496 sivil siber suçlarla mücadele uzmanının devlet memuru olarak atanmasına onay verdi.

Seyit Torun, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan, bu iddialara dair açıklamalar yapmasını ve neden bu sürecin bu şekilde ilerlediğini açıklamasını talep etti. Ayrıca, bu uzmanların hala eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu desteklemek amacıyla sosyal medya trol hesapları kullanarak paylaşımlar yaptığı iddiasının doğru olup olmadığını sordu.

Torun’un Bakan Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şöyle:

“Sözü geçen iddialar araştırılmış mıdır? Araştırıldı ise iddiaların gerçeklik payını açıklar mısınız?

Söz konusu iddialar araştırılmamış ise konuya ilişkin herhangi bir işlem başlatılması düşünülmekte midir?

Usulsüz bir şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaya başladığı iddia edilen personelin eğitim geçmişlerini açıklar mısınız?

Usulsüz bir şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmaya başladığı iddia edilen sivil memurların kaç tanesi önceki bakan Soylu ile akrabalık bağı taşımaktadır?

Sözü geçen personelin halen önceki bakan Süleyman Soylu lehine sosyal medya mecralarında trol hesaplar aracılığıyla paylaşım yaptıkları iddiası doğru ise bakan olarak geçirdiğiniz 4 ayı aşkın sürede konuya ilişkin herhangi bir adım atmamanızın sebeplerini açıklar mısınız?”