Refah Sınır Kapısı açıldı! Yardım tırları Gazze'ye giriş yapıyor.

TAKİP ET

Mısır-Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı açıldı. İlaç, tıbbi malzeme ve gıdanın bulunduğu 20 yardım tırı; İsrail'in günlerdir bombalayıp abluka altına aldığı Gazze'ye giriş yapıyor.

İsrail'in günlerdir bombardımana tuttuğu Gazze'ye günlerdir su, yakıt, ilaç, elektrik ve gıda giremiyor. Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail bombaladığı için kullanılamıyordu. Bu sabah sınır kapısı açıldı. Bu gelişmeyle birlikte günlerdir ilk kez 20 yardım tırı Gazze'ye geçiş yaptı.

ABD’nin İsrail Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Refah sınırının Gazze’de mahsur kalan yabancıların çıkabilmesi için açılacağını duyurmuştu. Açıklamada, “Refah geçişinin sabah saat 10’da açılacağına dair bilgi aldık. Yabancı vatandaşların Gazze’den çıkışı için sınırın ne kadar süre açık kalacağını bilmiyoruz” denilmişti.

Gazze'de İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 4 bini aşarken, bölgedeki tek İsrail kontrolü dışındaki geçiş noktası olan Refah'ta yardımlar günlerdir bekliyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, yardımların Gazze'ye geçişi için görüşmelerin hızlandırıldığını açıklamıştı.

GÜNLER SONRA İLK YARDIM

Gazze'de yoğun bombardıman altında yaşayan 2 milyonun üzerinde insan, savaşın dışında dahi dış yardımlara bağımlı bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor. 15 gündür süren şiddetli saldırılarda, su ve gıda gibi en temel ihtiyaçlara ulaşmak giderek daha da zorlaşıyor.

İsrail, Gazze'ye sıkı bir abluka uygularken, daha önce bölgeye yardım geçişine karşı çıkmıştı. Ancak son dönemde artan uluslararası baskılarla yardımların Gazze'ye ulaştırılması için çabalara hız veriliyor.