Ordu'da maden sahası için kesilen ağaçlara tepki: "Yapan da kesen de izin veren de katildir"
Ordu'nun Fatsa ilçesindeki faaliyet süresi iki kez bitmesine rağmen maden sahasını genişletmek için ağaç kesimi yapan altın madeni şirketine bölge halkı tepki gösterdi. Bölge köylülerinden Cevat Atar, "Yaş kesen baş keser, diyorlar. Canlıyı kesen, öldüren katildir. Bunları yapan da kesen de izin veren de katildir bana göre" dedi.
Ordu'nun Fatsa ilçesindeki faaliyet süresi iki kez bitmesine rağmen maden sahasını genişletmek için çalışmalara başlayan altın madeni şirketine karşı bölge halkının tepkileri sürüyor. Altın madeni şirketinin sahasını genişletmek istediği bölgede ağaç kesimi yapılmasına karşı dün açıklama yapan doğa savunucuları, ormanların yok edilmesine izin vermeyeceklerini söylediler. Bölge köylülerinden Cevat Atar, ağaç kesimine, "Yaş kesen baş keser, diyorlar. Canlıyı kesen, öldüren katildir. Bunları yapan da kesen de izin veren de katildir bana göre" sözleriyle tepki gösterdi.
Fatsa'da siyanürle altın ayrıştırması yapan altın madeni şirketi sahasını genişletmek için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı. ÇED süreci bitmeden dün sabah saatlerinde maden sahasının genişletilmesi istenen alanda ağaçlar kesilince bölge halkı tepki gösterdi. Ağaç kesimi tepkiler sonucu dururken, bölgeye giderek inceleme yapan Ordulu doğa savunucuları, sürecin takipçisi olacaklarını, yapılanın yasalara aykırı olduğunu vurguladılar.
"SUYUMUZA, ORMANIMIZA, YAŞAMIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ"
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Dün burada yasadışı, keyfi bir girişim oldu. Ağaçlar; hukuksuz, yasadışı biçimde kesilmek istendi. Dernekler, partiler ve yöre insanları olarak burada olmasaydık ağaçlar kesilmiş olacaktı ve geri dönülmez zarar verilecekti. Bilsinler ki, bu duyarlılığımız devam edecek; toprağımıza, suyumuza, ormanımıza kısaca yaşamımıza sahip çıkacağız. Bu duyarlılığımızı, tepkimizi göstermek için yeniden buradayız.
"KESİM YASADIŞI, DAVA AÇACAĞIZ"
Şu an şirketin çalışma süresi bitti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzleme ve Denetleme Genel Müdürlüğü’nden gelen 18 Şubat 2021 tarih ve 314345 sayılı yazıda 'Geçici Faaliyet Belgesini' 27 Ocak 2021 tarihinde bittiğini belirtirken yeni belgenin verildiği yazmamaktadır. Yani şu anki çalışma alanında da çalışma izni yoktur.
Yasa ve yönetmeliler bu kadar açıkken Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü’nün ağaçları işaretlemesi ve kesim yapması suçtur. Yine Ordu Çevre Derneği olarak Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü verdiği yanıtta ağaçları şirket için işaretlediğini yazdı. Bu, yukardaki yönetmeliğe göre suçtur. Fatsa Orman İşletme Müdürlüğüne 19 Şubat 2021 tarih ve 5 sayılı yazımızla belgeleri istedik. Bugün yarın yanıt verilmesi gerekir. Yanıta göre yasal hakkımızı kullanacağız. Yanıt vermezlerse 'Bilgi edilme hakkını ihlal etmekten dava açacağız."
"İZİN VERMEYECEĞİZ, YAŞAM ALANLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ"
Bölgede yeni bir ÇED sürecinin başladığını belirten Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve ORÇEV Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Özbucak, "Bu ÇED süreci bitmeden şirket ve Orman İşletme Müdürlüğü, ormanları kesime başlamış. Burada sivil toplum kuruluşları, partiler bir araya gelerek orman kesimini engelledi. Biz de ORÇEV olarak burdayız, tepkimizi gösteriyoruz. Orman kesimine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Yaşam alanlarımıza, toprağımıza, suyumuza sahip çıkıyoruz" dedi.
"YAPAN DA KESEN DE İZİN VEREN DE KATİLDİR"
Bölge köylülerinden Cevat Atar, dün kesim işlemini durduruklarını söyledi. Ağaç kesimini 'katillik' olarak nitelendiren Atar, "Bunlar da bir canlıdır. 'Yaş kesen baş keser' diyorlar. Canlıyı kesen, öldüren katildir. Bunları yapan da kesen de izin veren de katildir bana göre" diyerek ağaç kesimine tepki gösterdi.