Nureddin Nebati bahsetmişti: Heterodoks nedir, heterodoks politika ne anlama geliyor? Ortodoks politika ile farkı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 'Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar' açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Nebati'nin açıklamasının ardından Ortodoks politikalar ve heterodoks politikalar merak konusu oldu. Heterodoks nedir, heterodoks politika ne anlama geliyor? İşte detaylar...
Heterodoks kelimesi gündemin en çok konuşulan konularından biri oldu. Maliye ve Hazine Bakanı Nureddin Nebati'nin gün itibariyle yaptığı açıklamalar sonrası vatandaşlar, heterodoksun ne anlama geldiğine ilişkin aramalar yapıyor. İşte konuyla ilgili ayrıntılar...
Heterodoks bir düşünce veya benimsenmiş görüşte baskın eğilime bağlanmayıp farklı açılardan düşünme ve davranma biçimini temsil eder. Heterodoks iktisat, bir parçası olarak neoklasik veya diğer ortodoks ekonomiyi içerebilen çeşitli ekonomik okulları ve metodolojileri dikkate almak anlamına gelir.
İktisadi sistem ile toplumsal yaşam arasındaki ilişikiyi açıklamayı çabası gösteren yaklaşımlar birçok farklı yolla bulunuyor. Daha genel bir çerçeveden bakıldığında tüm bu düşünce okullarını sınıflandırmak amacıyla “anaakım”, “ortodoks” ve “heterodoks” gibi sıfatlar tercih ediliyor.
HETERODOKS EKONOMİ POLİTİKASI NEDİR?
Heterodoks, Yunanca heteros (farklı) ve doxa sözcüklerinden türetilmiş ve farklı inanç anlamına gelen bir sözcüktür. Ekonomi alanında geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamaları adlandırmak için kullanılır. Harcamalar politikası kamu harcamaları yoluyla talep yaratmak ya da daraltmak şeklinde kullanılır. Brezilya ve Arjantin olmak üzere Güney Amerika ülkelerinde uygulanmış bir model olarak görülen Heterodoks Ekonomi Politikaları Gelirler Politikası'nda ve Dış Ticarette yönlendirmeli fiyat davranışlarına dayandığı gibi enflasyonu baskılamak için bütçe açıklarını da artıran uygulamalar denenir.
ORTODOKS İLE FARKI NE?
Genel kabul görmüş uygulamalardan oluşan ekonomi politikasına da Ortodoks ekonomi politikası adı verilir. Heterodoks ise geleneksel görüşlerin ve yaklaşımların dışındaki uygulamalara verilen addır.
Ortodoks ekonomi politikalarında daha serbest ve girişimciyi teşvik öne çıkarken Heterodoks politikada daha yönlendirmeci devlet politikaları tercih edilir. Örneğin Heterodoks politikada dış ticarette tarifeler yolu ile fiyatlar yönlendirilmeye baskılanmaya çalışılır.