Moody's, Türkiye için büyüme tahminlerini revize etti!

TAKİP ET

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 4,2'ye ve gelecek yıl için yüzde 2'den yüzde 3'e yükseltti.

Moody's, Ağustos ayında yayımladığı "Küresel Makro Görünüm 2023-24" raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4,2 ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiğini açıkladı.

Moody's, daha önce Mayıs ayında yayımladığı tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, 2023 yılının ilk yarısında ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Türkiye dahil birçok ülkede ekonomik faaliyetin beklentilerin üzerinde gerçekleştiği belirtildi. Enflasyon tahminleri de raporda yer aldı ve Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminlerinin bu yıl yüzde 51,2 ve gelecek yıl yüzde 48,7 olduğu ifade edildi.

“KOŞULLAR KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜMEYİ BASKILAMAYA DEVAM EDECEK”

Raporda, sıkı finansal koşulların bu yıl küresel ekonomik büyümeyi baskılayacağı ve 2024 yılında da büyümenin trendin altında kalacağı belirtildi. G20 ekonomilerinin geçen yıl yüzde 2,7 büyüdüğü hatırlatılan raporda, bu yıl G20 ekonomilerinin yüzde 2,5 ve gelecek yıl yüzde 2,1 büyümesinin beklendiği açıklandı.

Çin ekonomisinin büyüme zorluklarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen raporda, ülkenin büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 5 ve gelecek yıl için yüzde 4 olarak revize edildi. ABD'de resesyon riskinin azaldığına değinilen raporda, ancak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde ABD Merkez Bankası'nın hedefine düşmesi için trendin altında üretim gerektiği vurgulandı.

ABD ekonomisi için büyüme tahminleri, bu yıl için yüzde 1,9'a yükseltilirken, gelecek yıl için yüzde 1 olarak öngörüldü. Enflasyonun beklenildiği gibi düşmesi ve merkez bankalarının kısıtlayıcı politika duruşunu sürdürmesi öngörüldü.