Miras sahipleri için tapuda yeni düzenleme geliyor!

TAKİP ET

Miras kalan ve kardeşler arasında pay edilen gayrimenkul ve dükkan tapuları için yürürlükteki uygulamalarda önemli değişikliğe gidildi.

Türkiye'de yüksek enflasyon nedeniyle orta gelirli vatandaşlar için yeni bir gayrimenkul satın alma işlemi giderek imkansız hale geliyor.

Geçmiş yıllarda bir ev veya dükkan edinmiş milyonlarca ebeveyn, ekonomik zorluklar nedeniyle yeni bir gayrimenkul almak yerine, mevcut gayrimenkullerini çocukları arasında paylaşmayı tercih ediyor.

Ancak, bu paylaşım sürecinde kardeşler arasında sorunlar ortaya çıkabiliyordu ve genellikle bir kardeş diğerlerinin payını satın alarak bu sorunları çözmeye çalışıyordu. Uzun yıllardır uygulanan bir düzenleme gereği, bu tür mal paylaşımları noter onaylı bir sözleşme gerektiriyordu.

O ŞART KALDIRILDI

Ancak yeni bir düzenleme ile hisseli tapu devri için noter onayı şartı kaldırıldı. Artık miras payının kardeşler arasında devri için iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin imzalanması esnasında hisse sahibi olan tüm paydaşların hazır bulunması yeterli olacaktır.

TÜM HİSSE SAHİPLERİ HAZIR BULUNMALI

Hisseli tapuların satışında, hisse sahiplerinin ortak bir karar alması ve tapu işlemlerinde hazır bulunmaları gerekmektedir. Taraflar, istedikleri takdirde tapu devir işlemlerini yürütmek üzere bir avukata vekalet verebilirler.

Ayrıca, hisseli tapu alırken Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemleri eksiksiz olarak tamamlanmalı, satılmak istenen taşınmazın kesin ve net sınırları belirlenmeli ve parseller tespit edilmelidir.

TARAFLAR KARDEŞ İSE NOTER ŞARTI ARANMAYACAK

Özellikle ağabey-kardeş ilişkisi içerisinde olan taraflar için noter onayı şartı aranmayacaktır. Aynı anne ve babadan doğan kardeşler için miras kalan evin devir işlemleri için yazılı bir sözleşme yeterli olacaktır.

Sonuç olarak, hisseli tapu satış işlemleri için tüm pay sahiplerinin ortak onayı gerekmekte olup, bir avukatın işlem sürecini kolaylaştırması mümkündür. Satış işlemi tamamlandıktan sonra, kendi payını satan tarafa üzerinde anlaşılan payın maddi karşılığı ödenir.

Hisseli tapu devir işlemleri için ilçe belediyelerinde yürütülecek tapu işlemlerinde tüm hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekmektedir.