Kadın girişimci, kurduğu sera ile herkese ilham kaynağı oldu

TAKİP ET

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde yaşayan girişimci Nihat Kümbetli, ilçede yılda 20 milyon kapasiteli fide üretilen bir sera tesisi kurdu. Kümbetli, "Kavun, karpuz, domates, biber, patlıcan bütün sebze fidelerimiz mevcuttur. Talep ilk yıl olmasına rağmen gerçekten umduğumuzun üzerinde oldu. Talepler gerçekten çok olduğu için şu anda yetiştiremiyoruz' dedi.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde yaşayan girişimci Nihat Kümbetli, son yıllarda sebze fidesine olan talebin artması üzerine İkikara köyünde 6 bin 500 metrekare alanda yıllık 20 milyon fide üretim kapasiteli bir sera tesisi projesiyle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvurdu. Başvurusunun kabul olmasının ardında geçen yıl başladığı kurulum çalışmalarını tamamlayan girişimci Kümbetli, 12 kişi istihdam ederek üretimini yaptığı sebze fidelerini pazara sundu. Yurdun farklı bölgelerinden gelen talepleri karşılamaktan zorlanınca yeni sezonda üretimini artırma kararı aldı. 

Tesiste çalışanlardan Şakire Metin, “Biz burada fide işi yapıyoruz. Salatalık, domates, patlıcan, biber, o tür fide işi. Buradan Türkiye'nin bütün bölgelerine gidiyor. Ailemize destek oluyoruz, cep harçlığımız çıkıyor. Çalışmak isteyen bütün bayanların da tavsiye ederim” dedi.

"Önümüzdeki sene zaten kapasitemiz yıllık 20 milyon"

Talebin beklentilerinin çok üzerinde olduğunu belirten Nihat Kümbetli ise şöyle konuştu:

“Burada Kırsal Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla kurmuş olduğumuz 6 bin 500 metrekare alan seramızın içerisinde fide üretimi yapıyoruz, bütün sebze fidelerinin üretimini yapıyoruz. 30-40 çeşit sebze fidelerimiz var. Bunlar kavun, karpuz, domates, biber, patlıcan bütün sebze fidelerimiz mevcuttur. Talep ilk yıl olmasına rağmen gerçekten umduğumuzun üzerinde oldu. Bizim ilk üretimimiz, biraz az üretmiştik. Az derken bir milyon civarında fidemiz vardı. Talepler gerçekten çok olduğu için şu anda yetiştiremiyoruz. Önümüzdeki sene zaten kapasitemiz yıllık 20 milyon. 20 milyon civarında olmasa da 15 milyon civarında bir üretim yapmayı düşünüyoruz. Türkiye'nin hemen hemen her tarafına gönderdik fidelerimizden. Özellikle Konya, Antalya dahi gönderdik. Antalya fide üretiminde bir numara olmasına rağmen Antalya'ya kadar gönderdik. Edirne, Kayseri, Ankara bu bölgelerin hepsine gönderiyoruz.”

"Elimizden geldiği kadar ülkemize ve ilçemize yardımcı olmaya çalışıyoruz”

Fide üretiminde maliyetlerin çok yüksek olduğunun altını çizen Kümbetli, “Fiyatlar değişkenlik arz ediyor. Maliyetler gerçekten çok yüksek. Biz normal standart fideler değil, ürettiğimiz fideler F1 fideleri, ‘hibrit’ dediğimiz fideler. Özellikle toprağımızı il dışından satın alıyoruz. Bütün gelen malzemelerimiz il dışından geliyor, maliyeti oldukça yüksek. Özellikle tohum maliyetleri çok yüksek, özel yapım tohumu olduğu için. Biraz maliyetli oluyor ama biz şu an için maliyetleri biraz aşağı çekmeye çalışıyoruz. Çok büyük bir kar marjı gözetmiyoruz. Elimizden geldiği kadar ülkemize ve ilçemize yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.