İYİ Partili Ümit Özlale: "TÜİK işsizlikle İŞKUR'dan daha iyi mücadele ediyor"
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, TÜİK'in işsizlik verisiyle İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı arasındaki farka ilişkin açıklamalarda bulundu. Özlale, "TÜİK işsizlikle İŞKUR'dan daha iyi mücadele ediyor' dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. TÜİK’e göre işsiz sayısı, haziranda bir önceki aya kıyasla 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 10,3 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 0,6 puan azaldı.
İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, işsizlik verileriyle ilgili açıklamasında TÜİK’in İŞKUR verileri ile olan çelişkisine dikkat çekerek “TÜİK işsizlikle İŞKUR’dan daha iyi mücadele ediyor! Anlaşılan o ki enflasyonda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü TÜİK” değerlendirmesini yaptı.
2021’den sonra TÜİK’in işsizlik verileri ile İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı arasındaki ilişki dikkat çekici şekilde ayrışmaya başladığını ifade eden Özlale, “Belli ki TÜİK’in yaptığı revizyonlar, anketin gerçekleri yansıtma gücünü azaltmış” dedi.
Özlale ayrıca “Enflasyonu ve işsizliği düşük göster, büyümeyi şişir ve halka ekonomik başarı hikâyeleri anlat. Bunun adı ekonomiyi yönetmekse üniversite diplomasına zaten ihtiyaç yok” sözleriyle iktidarı eleştirdi.
"TÜİK İŞSİZLİKLE İŞKUR'DAN DAHA İYİ MÜCADELE EDİYOR"
Özlale’nin değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle:
"TÜİK işsizlikle İŞKUR’dan daha iyi mücadele ediyor! 2021’den sonra TÜİK’in işsizlik verisi ile İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı arasında ilişki dikkat çekici şekilde ayrışmaya başladı. Belli ki TÜİK’in yaptığı revizyonlar anketin gerçekleri yansıtma gücünü azaltmış.
Ocak 2015-Aralık 2019'da işsiz sayısındaki yıllık değişimlerin ortalaması ortalaması TÜİK’e göre %10,5 iken İŞKUR’a göre %15’ti. 2020’de her iki kurum da işsizliğin azaldığını söyledi. Ancak 2021'de işler değişti ve işsiz sayısı TÜİK’te azalırken İŞKUR’da artmaya başladı.
Yine tuhaf bir ayrışma cinsiyete göre işsiz sayısının seyrinde de karşımıza çıkıyor. 2020’ye kadar hem TÜİK hem de İŞKUR'da kadın ve erkek işsiz sayısının değişimi güçlü şekilde birlikte hareket ediyor. 2020-2022'de bu güçlü ilişki İŞKUR'da devam ederken TÜİK'te tamamen kopuyor.
Anlaşılan o ki enflasyonda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü TÜİK! Enflasyonu ve işsizliği düşük göster, büyümeyi şişir ve halka ekonomik başarı hikâyeleri anlat. Bunun adı ekonomiyi yönetmekse üniversite diplomasına zaten ihtiyaç yok.”