İlkokullarda yazılı sınav kalktı mı? Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda sınav yapılacak mı? MEB'den yeni karar: Resmi Gazete'de yayınlandı!

TAKİP ET

İlkokullarda sınav kaldırıldı mı, sorusu son gelişmelerin ardından gündeme geldi. Resmî Gazete'de yayımlanan, 'Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği' yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala önemli değişiklikleri ortaya koydu. Buna göre artık ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar, belirlenen ortak tarihlerde 'ortak sınav' usulüyle yapılabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklere göre, yazılı sınavlar artık belirli tarihlerde tüm ülkede aynı anda yapılacak, böylece uygulama birliği sağlanacak.

ORTAK SINAV TEST, OKUL SINAVI YAZILI OLABİLECEK

Bu ortak sınavlar dışında, okullardaki diğer yazılı sınavlar çoktan seçmeli testler yerine yazılı yoklama şeklinde gerçekleştirilecek. Ayrıca, her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için "Ölçme ve Değerlendirme Merkezi" kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek amacıyla iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokul düzeyinde ise artık sınavlar uygulanmayacak.

ORTAK SINAV TARİHLERİ

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapılacak olan ortak sınavların soruları ve cevap anahtarları "Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü" tarafından hazırlanacak. Bu sınavlar farklı soru türlerini içerebilecek, yani çoktan seçmeli testler ve açık uçlu sorular bir arada veya ayrı ayrı öğrencilere sunulabilecek. Ancak başlangıçta, ülke ve il genelindeki sınavlar sadece çoktan seçmeli test şeklinde olacak. Okul içi sınavlar ise sadece açık uçlu sorularla yazılı yoklama yöntemiyle yapılacak. Eğer ülke, il veya ilçe genelinde ortak sınav kararı alınmazsa, okullardaki sınavlar yine ortak olacak, yani aynı sınıf düzeyindeki öğrenciler aynı soruları aynı anda yanıtlayacak.

DİL DERSLERİ HEM YAZILI HEM UYGULAMALI

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek amacıyla yazılı ve uygulamalı olarak gerçekleştirilecek. Eğer bu derslerde ortak yazılı sınav yapılması kararlaştırılırsa, uygulamalı kısmı okullar tarafından düzenlenecek ve yazılı sınavla birlikte değerlendirilecek.

MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİNE ORTAK SINAV YOK

Yeni ölçme ve değerlendirme kuralları, mesleki eğitim alan öğrencilere uygulanmayacak. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında, yoğunlaştırılmış eğitim programlarına sahip sınıflarda ve işletmelerde mesleki eğitime katılan öğrenciler için ortak sınavlar düzenlenmeyecek. Bu tür okullarda sınav tarihleri okullar tarafından belirlenecek.

İLKOKULLARDA SINAV YERİNE SÜREÇ TAKİBİ

Okul öncesi ve ilkokulun ilk dört sınıfında artık değerlendirme sınavlarla değil, sürekli takip ve öğrenci gelişimini izlemek amacıyla kullanılacak yöntemlerle yapılacak. İlkokullarda öğrencilerin Türkçe becerilerini geliştirmek için dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri izlenecek ve geliştirilecek.

2 YILDA 1 DÖRT BECERİDE TÜRKÇE DİL SINAVI

Ayrıca, öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerindeki gelişimi takip etmek için iki yılda bir Türkçe dil beceri sınavları yapılacak. Bu sınavlar elektronik ortamda veya yazılı olarak gerçekleştirilebilecek. Ayrıca, öğrencilerin akademik başarılarını değerlendirmek için "ABİDE" sınavları iki yılda bir belirli okullarda yapılacak. Öğretim programlarının etkisini ölçmek amacıyla "okul tabanlı izleme" araştırmaları da yapılacak. Öğrencileri PISA ve TIMMS sınavlarına hazırlamak için belirli okullarda okuma, matematik ve fen becerisi testleri uygulanacak.