İçişleri Bakanlığı tarih verdi: İstanbul'da kayıtlı olmayan Suriyeli sığınmacılara yaptırım uygulanacak!

TAKİP ET

İstanbul'da kayıtlı olmayan Suriyeli sığınmacılara 24 Eylül Pazar gününden itibaren yaptırım uygulanacağı duyuruldu. 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerden gelen Suriyelilere ise ikinci bir duyuruya kadar İstanbul'da kalışlarına izin verileceği belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, İstanbul'da kayıtlı olmayan Suriyeli sığınmacılara yönelik 24 Eylül Pazar gününden itibaren yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Göç İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre, İstanbul Valiliği tarafından 28 Temmuz 2023 tarihinde yapılan duyuruda, il dışında kayıtlı olmalarına rağmen halihazırda İstanbul'da bulunan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacıların 24 Eylül 2023 tarihine kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri gerektiği hatırlatıldı.

Suriyeli sığınmacıların 24 Eylül Pazar gününe kadar kayıtlı oldukları illere dönmek için İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvurduklarında, kendilerine yol izin belgesi verileceği ifade edildi. Ancak bu sürenin uzatılmayacağı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "24 Eylül 2023 itibarıyla Valiliğimiz tarafından yapılacak denetimlerde, İstanbul'da yasal kalış hakkı olmadığı halde kendilerine tanınan süre sonunda ilimizden ayrılmadığı tespit edilen geçici koruma kapsamındaki Suriyeli yabancılar, Geçici Barınma Merkezlerine alınarak, kayıtlı oldukları illerde kalmaları amacıyla 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında idari yükümlülükler getirilerek öngörülen yaptırımlar uygulanacaktır."

Açıklamada ayrıca, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen illerden gelen ve daha önce yol izin belgesi verilen geçici koruma kapsamındaki Suriyelilerin, ikinci bir duyuruya kadar İstanbul'da kalışlarına izin verileceği bilgisine yer verildi.