Fitch'ten büyüme tahmini

TAKİP ET

Çin'de konut sektöründeki sorunlar ile Euro Bölgesi'ndeki duraklamanın 2024 yılında küresel büyüme oranı üzerinde etkilerinin görülebileceği öngörülen raporda, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin ise önümüzdeki dönemde hissedileceği tahmin edildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda dünya ekonomisinin bu yıl için büyüme tahmini yüzde 2,5’ten yüzde 2,9 seviyesine çıkarıldı. Raporda gelecek yıl için dünya çapında ekonomik büyümenin yüzde 2,1’e gerilemesi öngörüldü.

TÜRKİYE TAHMİNİ

Fitch raporunda Türkiye ekonomisi için bu yıl yüzde 4,1, gelecek yıl ise yüzde 2,5 seviyesinde büyümenin gerçekleşeceği tahmin edildi. Enflasyon oranının bu yıl sonunda yüzde 65 seviyesine, gelecek yıl sonunda ise yüzde 38'e düşeceği öngörüldü.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE BÜYÜME HIZ KAZANIYOR

ABD ekonomisi için bu yıl sonunda yüzde 2,4, gelecek yıl sonunda ise yüzde 1,2 seviyesinde büyüme tahmini yapıldı. Çin ekonomisi için ise bu yıl sonunda yüzde 5,3, gelecek yıl sonunda yüzde 4,6 büyüyeceği tahmin edildi.

Raporda İngiltere ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5, gelecek yıl 0,3 büyüyeceği öngörülürken Avrupa Birliği (AB) ekonomisinde ise yıl sonunda yüzde 0,5, gelecek yıl sonunda ise 0,7 seviyesinde büyüme görülmesi tahmin edildi.