FETÖ'den ihraç edilen 450 hakim ve savcı görevlerine iade edildi

TAKİP ET

Danıştay 5. Dairesi, FETÖ'den ihraç edilen 450 hakim ve savcının görevlerine iade edilmesine karar verdi. Hakim ve Savcılar Kurulu ise karara itiraz etti.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgütün yargı yapılanmasına yönelik Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), çok sayıda yargı mensubu örgütle irtibat ve iltisakı nedeniyle başlatılan idari soruşturmalar kapsamında meslekten ihraç etmişti.

FETÖ ile irtibat ve iltisakı ankesör aramaları, HTS geçmişe dönük arama ve sinyal kayıtları, tanık beyanları, ByLock yazışma içerikleri, emniyet analiz raporları ile tespit edildiği belirtilen ve HSK Genel Kurulu'nca ihraç edilen yargı mensuplarınca meslekten çıkarma kararının iptali için Danıştay'da dava açılmıştı.

Danıştay 5. Dairesi, HSK tarafından meslekten çıkarılmalarına karar verilen 450 ismin göreve iade edilmesine ve bu sisimlere tazminat ödenmesine karar verdi.

HSK İTİRAZ ETTİ

Danıştay 5. Dairesi, karara gerekçe olarak belge ve bilgilerin irtibat ve iltisak için yeterli olmadığını gösterdi ve iptal kararı verdiği 450 ismi Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderdi.

HSK, İdari Yargılama Usulü Kanununa göre Danıştay'ın göreve iade kararlarını 30'uncu gün sonunda uygularken, söz konusu iade kararlarına da itiraz etmiş olmasına karşın itirazların Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda henüz gündeme alınmadığı öğrenildi.

Göreve iade edilen isimlerden B. B.'nin, emniyet birimlerince düzenlenen raporda örgütün tepe yönetiminde yer alan Osman Karakuş ile defalarca telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, HTS analiz çalışmaları neticesinde düzenlenen raporda ise FETÖ kapsamında soruşturma yürütülen bir kısım kişilerle görüşmesinin bulunduğu tespiti yer aldı.