Elektrikli otomobillerin ÖTV matrahında düzenleme

TAKİP ET

Motor gücü 160 kilovatın (kW) altında ve yüzde 10 özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi elektrikli otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi.

Elektrikli otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi yapıldı ve motor gücü 160 kilovatın altında olan, sadece elektrik motorlu binek araçlar için ÖTV matrah eşiği artırıldı. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kararla birlikte, yüzde 10 ÖTV'ye tabi olan bu elektrikli otomobiller için temel vergi matrahı 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Bu düzenleme ile sadece elektrik motorlu ve belirlenen matrah eşiğini aşan otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılabilmesi hedefleniyor.

Yapılan düzenleme, konvansiyonel yakıtla çalışan araçlara olan talebi azaltarak, egzoz gazı salımı olmayan elektrikli araçlara yönlendirmeyi amaçlıyor. Bu sayede çevre dostu araçlara olan ilginin artırılması ve çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlanması planlanıyor.

İşte yüzde 10 ÖTV alınan Türkiye'deki elektrikli modeller: