Dünyanın tepesine ilk drone teslimatı yapıldı

TAKİP ET

Everest Dağı'na çıkacak dağcıların bulunduğu kamp merkezlerine yardım götürmeyi amacıyla bu yılın Nisan ayında gerçekleştirilen bir test kapsamında ilk drone teslimatı yapıldı.

Everest Dağı kamp alanlarına yapılan teslimat, teknoloji şirketi DJI tarafından Nepal Airlift, video prodüksiyon şirketi 8KRAW ve yerel rehberlerle (Şerpalar) işbirliği içinde gerçekleştirildi. 

Dron maksimum 15 kilogram taşıma kapasitesine sahip uzun mesafeli bir ağır yük dronuydu. Şirket, paketleri daha alçak irtifalara teslim etmek üzere tasarlanmış bir dronun ilk defa "geleneksel lojistik sınırlarının ötesine geçtiği" açıkladı.

Test, yüksek irtifa ve aşırı hava koşullarıyla bilinen Everest Dağı'nda (Qomolangma) gerçekleştirildi. Test kapsamında, dronun Everest Ana Kampından, Kamp 1'e toplam 1,5 kilogram ağırlığında üç oksijen şişesi taşıması ve ardından atıklarla birlikte geri dönmesi hedeflendi.

Testin başarısı nedeniyle Nepal hükümeti, Everest'in güney yamacında bir drone teslimat operasyonu kurmak üzere yerel bir dron şirketiyle anlaşıldığını duyurdu.

Deniz seviyesinden 5 bin 300 metre yükseklikte bulunan Everest'teki Ana Kamp, dağa tırmanmayı planlayanlara dinlenme imkanı sağlayan bir istasyon görevi görüyor. 

Uzmanlara göre, 5 bin 400 ila 5 bin 800 metre arasındaki yüksekliklerde insan vücudu ciddi hasarlar alabilir. Dolayısıyla, bunun üzerindeki rakımlara uzun süre maruz kalmak tırmanışları daha ölümcül hale getirebilir.