Doğu Türkistan'daki kampları böyle savundu: "Beyinleri hastalıklı, tedavi ediyoruz"

TAKİP ET

Çin İstanbul Başkonsolosu, Doğu Türkistan'daki toplama kamplarını savunmak için kullandığı ifadeler kamuoyunun tepkisini üzerine topladı.

Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Doğu Türkistan'daki toplama kamplarını savunma çabası izleyenlerin tepkisini çekti. Doğu Türkistan'daki toplama kamplarını "Okul" olarak nitelendiren şahıs, Doğu Türkistanlılar için "Beyinleri hasta" diyerek onların kamplarda tedavi edildiğini iddia etti.

Cui Wei konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

"Bazı kırsal bölgelerde yasa kaydı dışındaki imamlar padişah gibi yönetiyor küçük bölgeleri. Oralarda insanların beyni yıkanıyor.

Böyle bir durumda bu radikalizm düşüncesinden etkilenen kişinin beyni hastalanıyor. Bu hastalığı iyileştirmek için o okulları kurduk. Oraya gönüllü olarak, yasaya göre kontrantlı bir şekilde girip 3 şey öğreniyor. Çok basit 3 şeydir;

1. Çince: Bir ülkenin vatandaşı o ülkenin resmi dilini bilmediği 

2. Yasayı öğrenmek: Yani yasayı hiç bilmediği zaman kolayca radikalizmden etkilenip birisini öldürüyor. Dinden dolayı böyle, yanlış dinden. Din doğrudur ama onlar yanlış bir şekilde etkilendi.

3. Bir meslek yeteneği öğrenmek: Meslek yeteneği olmayınca kendi kendine besleyemiyor, sosyal yaşamına dönemiyor.

Okullarda sadece bu 3 dal öğreniliyor."

KEREM AKTÜRKOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

Kamuoyunun tepkisini çeken ifadelere Galatasaraylı millî futbolcu Kerem Aktürkoğlu'nun sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile gösterdiği tepki dikkat çekti.

Aktürkoğlu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Hastalıklı olan onların beyinleri değil; hastalıklı olan, insanları ailelerinden zorla koparıp toplama kamplarına götüren soykırımcı zihniyet."