Covid 19 aşıları ne zaman başlıyor
Covid-19 aşılama çalışmalarının Türkiye'de ne zaman başlayacağına ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor. Covid-19 aşısı ne zaman geliyor, ne zaman başlayacak. Cevabını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca verdi.
Saglık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı.
Aşı tarihi ve kimlere uygulanmaya başlanacağı ile ilgili gelen soruya Koca, şu şekilde yanıt verdi:
“Aşıyla ilgili aralık alında genelde yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. İnaktif dediğimiz daha önceden teknik olarak iyi bildiğimiz yan etkisinin de az olduğunu düşündüğümüz aşıdan elli milyon sözleşme imzaladık. Aralık’ta en az on milyon muhtemelen yirmi milyon temin edeceğiz. Ocak ayında yirmi milyon, şubat ayında biz bu rakamları artırmak istiyoruz Özellikle bu dönemde aralık ve ocak ayında daha yoğun aşılamayı hedefliyoruz. Geciktirmeden yapmak istiyoruz.
Pfizer aşısı için görüşmeler sürüyor
Bunun dışında Pfizer aşısıyla ilgili de yoğun görüşmeler içindeyiz. Özellikle bu dönemde yerli aşımız nisan ve sonrasında devreye gireceği için nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri tüm aşıyı almak şeklinde bir yaklaşımımız olacak. Nisan ayına kadar verebilecek ne ne kadar olursa almaya talip olduğumuzu söyledik.
Ayrıca dünyada erken dönemde ruhsat alabilecek firmalarla yakın iletişim ve görüşme halindeyiz. Aralık Ocak ayını hedefleyerek yoğun şekilde yapmak istiyoruz. Bir taraftan da yerli aşımızın bu dönemde birinci fazı aralık ayının muhtemelen 14-15’inde bitmiş olur, faz ikiye geçmiş oluruz. Yerli aşımızın da nisanda yaygın kullanıma geçebileceğimizi düşünüyoruz.
COVID-19 AŞILARI NE ZAMAN BAŞLIYOR
Bizim aşımız da inaktif. En erken olabilecek aşımız inaktif, ama daha pahalı ve zor olduğunu, diğer aşıların ise ise daha maliyeti ucuz daha yoğun üretilebilir aşı olduğunu bilelim. O neden vatandaşımız için güvenilir ve etkinliği olan aşıyı tercih edip erken dönemde temin edip yapma taraftarıyız. Aralık 11’inden sonra erken dönemde yaygın bir şekilde sağlık çalışanlarımızdan başlamak üzere, Bilim Kurulu, strateji hazırlıyor, sağlık çalışanları başta olmak üzere kimlere nasıl yapılacağı çalışmasını bir hafta, on günde tamamlanmış olur. Riskli gruplar öncelikli olur. Şu an Bilim Kurulu çalışıyor. Netlik oluştuğunda vatandaş ile paylaşmış olacağız."