Buğra Kavuncu meclis'e taşıdı: Ramin Saedi'yi iade etmeyin, idam edilebilir!

TAKİP ET

İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve İBB adayı Buğra Kavuncu, geri gönderme merkezinde tutulan Güney Azerbaycan Türk'ü Ramin Saeidi'nin durumunu Meclis'e taşıyarak soru İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru yöneltti.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve İBB adayı Buğra Kavuncu, geri gönderme merkezinde tutulmaya devam edilen Güney Azerbaycan Türk’ü Ramin Saeidi’nin durumunu Meclis’e taşıdı.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kavuncu, Ramin’in İran’a iade edilmesi durumunda idam edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını vurguladı:

Ankara Asliye Ceza 7’nci Mahkemesinde yargılamaları süren diğer gazeteciler ile birlikte Ramin Saeidi hakkında da 3 Ocak'ta tahliye kararı verilmişti. Bununla birlikte tutukluluk hâline son verilmesi gereken İran Türk'ü Ramin Saeidi'nin yabancı uyruklu olduğu gerekçesiyle tahliye edilmeden, kolluk kuvvetleri tarafında geç saatlerde Ankara Geri Gönderme Merkezi'ne teslim edildiği ve Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından hakkında “Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle geri gönderme kararı verilen Saeidi’nin, Kırk1are1i'ndeki Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildiği anlaşılmıştır. İran'a iadesi durumunda idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Saeidi'nin, Kırlareli'nde boş, küçük ve içinde hiçbir eşya bulunmayan bir hücrede tek başına kaldığı ifade edilmektedir. Bu durumun, kendisiyle ilgili sağlık sorunlarına da yol açtığı anlaşılmaktadır.

- İdam edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bir soydaşımızın İran'a iade edilme sürecinin arka planında ne bulunmaktadır? İdam edilme tehdidine karşı insan hakları paralelinde bir düzenleme mümkün olmamakta mıdır?

- “Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturma” iddiasının temelinde ne bulunmaktadır? Zira yargılandığı davadan da tahliye edilen bir kişiyle ilgili bu geri gönderme gerekçesinin somut nedenleri nelerdir?

- Geri Gönderme Merkezi'ndeki şartların insan haklarıyla bağdaşmadığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda bir düzenleme yapılacak mıdır?

 

Kaynak: aykiri.com.tr