Bir banknotun mikroskop altındaki görüntüsü

TAKİP ET

50 Euro'nun mikroskop altında oluşan ufak yıpranmaya baktılar, pamuksu ve örgülü bir yapı ortaya çıktı.

Sosyal medyada bir içerik üreticisi, 50 Euro'luk banknotun kenarında oluşan ufacık bir yıpranmayı mikroskop altında inceledi ilk önce nereyese para bile oluğu anlaşılmayan pamuksu yapıdaki para mikrsokopun geri çekilmesiyle birlikte anlaşıldı. 

İşte o anlar:

50 Euro’nun mikroskop altındaki görüntüsü.

— Aykırı (@aykiricomtr) January 28, 2024

 

BANKNOTLAR NEYDEN YAPILIR?

Banknotlar genellikle kâğıttan yapılır -bazen ham maddeden- ve birçok ülkede hala kâğıt şeklinde basılır; fakat farklı maddeler de kullanılabilir (Örn. sentetik madde, polimer). Avro banknotların kâğıtları saf pamuktan yapılmaktadır. Polimer banknotlar Avrupa’da Romanya’da tedavüle çıkmıştır. Ayrıca Kuzey İrlanda’da Northern Bankası’nda da çıkarılmaktadır. Polimer banknotlara Avrupa dışında dönence ve dönencealtı bölgelerindeki ülkelerde rastlanabilir: Avustralya, Bangladeş, Brezilya, Brunei, Şili, Birleşik Çin Cumhuriyeti, Endonezya, Kuveyt, Malezya, Meksika, Nepal, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Sambia, Samoa, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Tayvan, Tayland ve Vietnam.

Polimerden yapılan banknotların avantajı dayanıklı olmasıdır. Üretiminde kâğıt banknotlara göre daha masraflıdır ve bazı durumlarda hâlihazırdaki banknotlar tarafından işlenememektedir. Sıcaklık bu banknotlara zarar verebilir ve kuru bir hal aldıkları için bu banknotlar kolayca yırtılabilir ve çabuk eskiyebilir.

Banknotların ve güvenlik kâğıtlarının daha önceki imalatçılarından biri, Gmund am Tegernsee’de ve Königstein (Saksonya İsviçresi)’da üretim yerleri olan, Giesecke & Devrien’in şubesi olan Louisenthal kâğıt fabrikasıdır.