Beşar Esad, Suudi Arabistan'a büyükelçi atadı

TAKİP ET

Beşar Esad yönetimi ile diğer Arap ülkeleri arasında atılan normalleşme adımları çerçevesinde yeni bir gelişme Suudi Arabistan'da yaşandı.

Mayıs ayında Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde toplanan Arap Birliği Zirvesi'ne 12 yıl aradan sonra katılan Beşar Esad, ilişkileri geliştirme yolunda bir adım daha attı. Suriye haber ajansı SANA'nın yaptığı habere göre Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Sosan, Esad tarafından Suudi Arabistan Büyükelçisi olarak atandı.

Suriye'de başlayan iç savaşın sonrasında Suudi Arabistan ile Şam yönetimi bağlarını koparmış ve Suudi Arabistan Beşar Esad’ı devirmeye çalışan muhalif grupları desteklemişti. Ayrıca Suriye, Arap Birliği’nden ihraç edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Suriye'de 2011 yılında yaşanan gelişmelerin ardından bazı ülkeler, elçilerini geri çekti. O dönemde Kuveyt, Suriye'deki büyükelçisini istişarede bulunmak üzere geri çağırdığını bildirildi. Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed El Salim El Sabah, Kuveyt parlamentosunda basına yaptığı açıklamada, ''Suriye'deki büyükelçimizi istişare için çağırdık'' demişti.

Suudi Arabistan ise Kuveyt'ten hemen önce "Suriye'yi, ülkedeki protesto gösterilerini kırmak için güç kullandığı gerekçesiyle" kınayarak Şam'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

El Arabiya televizyonunda yayımlanan açıklamasında kararı duyuran Kral Abdullah, Suriye'de yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu söylemiş ve Suriye hükümetinin ''gerçek reformları'' yaşama geçirmesi ve ''daha geç olmadan ölüm makinesini durdurmasını'' istemişti. Kral Abdullah, Şam'daki büyükelçinin ise ''istişarelerde bulunmak üzere'' Riyad'a geri döneceğini belirtmişri.

Protestoculara karşı sert tutumu ve ülkede başlayan iç savaş üzerine üyeliği askıya alınan Suriye'den Arap ülkeleri elçilerini geri çekince, Arap Birliği 12 Kasım 2011'de Suriye'nin üyeliğini de askıya almıştı.

NORMALLEŞME SÜRECİ

Suriye ile Arap Birliği arasındaki ilişkiler, 19 Mayıs 2023'te Arap Birliği Zirvesi'ne Esad'ın çağrılmasıyla normalleşmeye başladı.

Arap Birliği üyelerinin dışişleri bakanları, 19 Mayıs'taki Arap Birliği Zirvesi'nden önce 7 Mayıs'ta, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Suriye'nin dönmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

Katar Başbakanı ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani bu durum karşısında, "Suriye'nin Arap Birliğine dönüşü konusunda Arap fikir birliğinin dışına çıkmak istemiyoruz. Her ülkenin kendi kararı var" ifadelerini kullanmıştı.

Mayıs ayında Arap Birliği Zirvesi'nde konuşma yapan Beşar Esad ise ilişkilerin normale dönüşünün sinyalini verdi.