Bakan Şimşek: "Türkiye pozitif reel faize yaklaştı"

TAKİP ET

Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-IMF toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi.

Reuters'in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi.

Dünya Bankası-IMF toplantısında konuşan Şimşek, pozitif reel faiz eşiğine ulaşmak için atılması gereken adımların henüz tamamlanmadığını vurguladı.

Seçimlerin ardından atılan adımları açıklayan Şimşek, enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için alınan kararları ele aldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından faiz oranlarının 2,150 baz puan artırılarak yüzde 30'a yükseltildiğini hatırlattı. Ayrıca TCMB'nin önümüzdeki dönemde de sıkılaştırma politikalarını sürdürebileceğine dikkat çekti.

'TERSİNE ÇEVİRMEK ZAMAN ALACAK'

Şimşek, Türk Lirası'nın temel göstergelerinin sağlam olduğunu ve para biriminin cazip bir profil çizdiğini ifade etti. Ayrıca yerel seçimler ile genel seçimleri ayırmak gerektiğini ve Türkiye'nin politik istikrara sahip bir beş yıl geçireceğini vurguladı. Ancak, geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alabileceğini de ekledi.

Eurobond ihracı ile ilgili olarak ise Şimşek, piyasa şartlarını gözlemlediklerini ve büyük olasılıkla yıl sonuna kadar bir ihracat gerçekleştirebileceklerini söyledi. Körfez'den beklenen kaynaklar hakkında ise müzakerelerin son aşamasında olduklarını ifade etti. Ayrıca Şimşek, 23 Ekim tarihinde yeni bir Körfez ziyareti planlandığını ve bu ziyarette Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile daha önce 50 milyar dolarlık anlaşma kapsamında "ilk somut adımların" atılacağını belirtti.