Almanya'da Koalisyon Hükümeti, yeni vatandaşlık yasası konusunda mutabık kaldı

TAKİP ET

Almanya'da koalisyon hükümet yeni bir vatandaşlık yasasında anlaşmaya vardı. Tasarıda öne çıkan değişiklikler arasında, yasal ikamet süresinden çifte vatandaşlığa kadar bir dizi düzenleme bulunuyor. Bu değişiklikler, Türk göçmenleri de dahil olmak üzere birçok kişiyi etkileyecek.

Almanya'da SPD, FDP ve Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümeti, yeni vatandaşlık yasasında anlaşmaya vardı. Yasal süreç, Ocak ayında Federal Meclis'te ele alınacak.

Tasarının yasalaşması durumunda, Almanya çifte vatandaşlığı önleyen kuralı terk edecek ve bu değişiklik, Türk göçmenlerini de kapsayacak şekilde hayata geçecek.

Almanya'da yaşayan Türklerin en büyük göçmen grubu olmaları nedeniyle, çifte vatandaşlık hakkının genişlemesi, Türk vatandaşları arasında Almanya vatandaşlığına başvurularında önemli bir artış bekleniyor.

VATANDAŞLIK YASASININ İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Tasarının yasalaşması durumunda, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkı genişletilecek. Ayrıca, yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gereken şartlar da hafifletilecek, bu da daha geniş bir kesime vatandaşlık kapılarını aralayacak.

Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, vatandaşlığa geçmek için gerekli olan "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Ayrıca, çalışma veya eğitim başarıları, gönüllü çalışmalar gibi Almanya'daki yaşam şartlarına uyum çabaları gösterenlerde bu süre 3 yıla düşebilecek.

Çifte vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da olanak tanınacak. Yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybetme kuralı da ortadan kalkacak.

Ebeveynlerden birinin 5 yıl boyunca Almanya'da yasal olarak ikamet etmesi durumunda, ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alma hakkına sahip olacak. Ayrıca, çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını koruyarak çifte vatandaşlık statüsüne sahip olabilecek.

Tasarıda, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti'ne (Doğu Almanya) gelen misafir işçi statüsündeki kişiler için de düzenlemeler bulunuyor.