Adalet Bakanı açıkladı: Sokak röportajları yasaklanıyor mu?

TAKİP ET

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak röportajlarına yasaklamanın olmadığını söyleyerek "Siz halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek şekilde konuşursanız tabii yargı devreye girer" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak röportajlarına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

AKP'nin 23. Kuruluş Yıldönümü Programı öncesinde CNN TÜRK'e açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Halkı kin ve düşmanlığa teşvik eden ifadelerin cezai yaptırımlara tabi olduğunu" vurguladı.

Tunç, sosyal medya ve sokak röportajlarının düşünce özgürlüğü açısından önemine dikkat çekerken, bu konuşmaların başkalarının hak ve özgürlüklerini ihlal etmesi durumunda ceza kanunlarının devreye gireceğini belirtti.

Tunç ayrıca, Instagram'ın kapatılmasına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bu konuda bazı katalog suçlar üzerinden görüşmeler yapıldığını ve sorunun çözüme kavuşmasının ardından Instagram'ın yeniden açıldığını belirtti. "Bizim için çocuklarımız çok önemli," diyen Tunç, Roblox'un kapatılmasına ilişkin yapılan şikayetler üzerine, devletin bu konuda gerekli tedbirleri alacağını ve sosyal medyada suç işlemenin önlenmesi için adımlar atılacağını ifade etti.

"Yasak diye bir şey yok"

"Sokak röportajlarına yasak getirilmesi gibi bir durum söz konusu değil," diyen Tunç, basın yoluyla ya da yüz yüze yapılan hakaretlerin suç olduğunu hatırlattı. Düşünce özgürlüğünün kapsamını genişlettiklerini belirten Tunç, ancak bu özgürlüğün sınırları olduğunu ve halkı kin ve düşmanlığa sevk eden konuşmaların yargı tarafından değerlendirileceğini vurguladı.

Olayın geçmişine bakıldığında, İzmir'de bir sokak röportajında Instagram'a erişim engeli hakkında yorum yapan Dilbura Y.'nin gözaltına alınıp, tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildiği görülüyor. Dilbura Y.'nin avukatı Hüseyin Yıldız, bu süreçte iki kez savcı değişikliği yaşandığını ve tutuklamaya karşı itiraz sürecini başlattıklarını dile getirdi.

Bu olaydan birkaç gün önce Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, yeni medya platformlarında yapılan "sokak röportajları" ve "vatandaşın görüşü" gibi yayınların RTÜK'ün denetiminde olduğunu ve bu tür yayınların sosyolojik çatışmalara yol açabilecek nitelikte olması halinde gerekli çalışmaların yapılacağını açıklamıştı.