ABD'den Hamas'a yaptırım kararı: Bazı Türk hissedarlar da etkilenecek!

TAKİP ET

Sudan ve İspanya merkezli şirketlerin yanı sıra daha önce Hamas'ın yatırım portföyünün bir parçası olduğu belirlenen bir şirketin Türkiye merkezli hissedarları da yaptırım kapsamına alındı.

7 Ekim'de Hamas’ın saldırılarıyla başlayan ve İsrail'in sivilleri hedef almasıyla tırmanan savaşa bugün ABD'den ekonomik bir müdahale geldi.

Hamas'la mücadele kapsamında bazı kurum ve kişilere yaptırım uygulandığını açıklayan ABD Hazine Bakanlığı, bugün alınan ikinci tur yaptırım kararlarını kamuoyuyla paylaştı. Yaptırımlarda Hamas’ın genelinin yanı sıra İran’daki bir Hamas yetkilisi ile İran Devrim Muhafızları üyeleri de hedef alındı.

ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre yaptırım kararı Hamas’a ait bir yatırım portföyündeki ilave varlıklar ile Hamas’a bağlı şirketlerin önceki yaptırımlardan kaçınmasını kolaylaştıran kişilere yönelik alındığı belirtildi. Ayrıca Hamas ve İslami Cihad gruplarına yönelen İran fonlarının akmasına aracılık ettiği iddia edilen Gazze merkezli bir kuruluş da yaptırımlarla hedef alındı.

İslam Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri’ne bağlı Saberin Özel Kuvvetler Tugayı’nın İran merkezli bir komutanı da hedef alındı. ABD Hazine Bakanlığı Saberin Tugayı’nın Suriye’de konuşlanmış bir birlik olduğunu ve Hizbullah üyelerine eğitim verdiğini belirtti.

“KÜRESEL ORTAKLARIMIZLA HAMAS’IN FİNANSMAN AĞLARINI DAĞITMAYA KARARLIYIZ”

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo açıklamasında, “Bugünkü eylem, ABD’nin terörle mücadele yaptırım yetkilerimizi kullanarak ve Hamas’ın uluslararası finans sisteminden yararlanmasını engellemek için küresel ortaklarımızla birlikte çalışarak Hamas’ın finansman ağlarını dağıtma kararlılığının altını çizmektedir” dedi.

Reuters’ın aktardığına göre Adeyemo, “Hamas’ın mali faaliyetlerini ve finansman kaynaklarını acımasızca hedef alarak korkunç terör saldırıları gerçekleştirme kabiliyetini daha da azaltmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLARIN KAPSAMI NE?

Yaptırım kararı ile hedef alınan kişilerin ABD’deki mal varlıklarını dondurulacak ve Amerikanların bu kişilerle iş yapması genel olarak yasaklanacak. Bu kişilerle işlemlerde bulunan kişiler de yaptırımlara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacak.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo açıklamasında kripto paralarla ilgili olarak  “Kripto paranın terör grupları tarafından para saklamak için kullanıldığını gördüğümüz yerde onların peşine düşeceğiz” dedi.

ULUSLARARASI HİSSEDARLAR

ABD’nin aldığı yaptırım kararları kapsamında Sudan ve İspanya merkezli şirketlerin yanı sıra daha önce Hamas’ın yatırım portföyünün bir parçası olduğu belirlenen bir şirketin Türkiye merkezli hissedarları da hedef alındı.

ABD Hazine Bakanlığı, Hamas’ın yüz milyonlarca dolar büyüklüğünde olduğu öngörülen yatırım portföyünün Türkiye’nin yanı sıra Sudan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve başka ülkelerde faaliyet gösteren şirketleri de içerdiğini açıkladı.