ABD'de hükümet bir kez daha kapanmak üzere!

TAKİP ET

ABD Kongresi'nde federal bütçe konusunda uzlaşılamadığı için hükümete bağlı kurumların kapanmasına saatler kaldı.

Bu, ABD’de son 10 yılda meydana gelen dördüncü kapanma olacak.

ABD'de, radikal Cumhuriyetçilerin, federal hükümetin finansmanını sağlayacak bütçe tasarısını Kongre'de reddetmeleri sonucu, federal hükümetin pazar gününden itibaren "kısmen" kapanması neredeyse kesinleşti.

Bu durumun yanı sıra, Temsilciler Meclisi'nde bulunan muhafazakar Cumhuriyetçiler ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy arasındaki gerilim de artıyor.

Tasarı meclisten geçemedi

Cumhuriyetçi Parti içinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle, ocak ayında yapılan ve 4 gün süren 15 tur oylama sonucunda sadece aşırı sağcılara bazı tavizler vererek Temsilciler Meclisi Başkanı seçilebilen McCarthy, şu an aynı grubun baskısı altında.

Yeni mali yılda federal hükümetin finansmanını sağlayacak bütçe tasarısının hala yasalaşmamış olması nedeniyle hükümet, pazar gününden itibaren "kapanma" riskine karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak, bütçe harcamalarının kesilmesi konusunda ısrarcı olan ve uzlaşmaya yanaşmayan aşırı sağcı bir grup Cumhuriyetçi, McCarthy'i zor durumda bırakıyor.

Kapanmanın sonuçları beraberinde ne getirir?

Hükümet çalışanlarının büyük kısmı bu süreçte maaş alamayacak ve çalışmayacak. Bu da milli parklardan hava yolculuklarına ve evlilik cüzdanlarına kadar pek çok hizmeti etkileyecek.

Kapanma, ülkede federal hükümet ile işi olan vatandaşları direkt etkileyecek. Pasaport, ateşli silah alımı, klinik deneyler gibi alanlarda hizmetler yavaşlayacak veya duracak.

Aynı şekilde federal hükümet ile çalışan sözleşmeli kurumlar ve şirketler kepenk indirecek; müzeler, ulusal parklar, kamp alanları başta olmak üzere turizm sektörü de kapanmadan etkilenen alanlardan biri olacak.

ABD Seyahat Endüstrisi Birliği’ne göre turizm sektörü, kapanma durumunda günlük 140 milyon dolarlık zarara uğrayacak.

Sağlık alanında da temel hizmetlerin sağlanmasına devam edilecek. Medicare ve Medicaid denilen federal sağlık sigortasının kasasında en az 3 ay yetecek bütçesinin bulunduğu, bu program kapsamındaki yaklaşık 90 milyon düşük gelirli insanın etkilenmesinin beklenmediği ifade ediliyor.

Bunun nedeniyse Temsilciler Meclisi’ndeki aşırı sağcıların mevcut önerileri desteklememesi. Cumhuriyetçilerin içindeki bu kanat, harcamalarda büyük kesintilerin yanı sıra Ukrayna’ya daha fazla maddi destek verilmemesini de talep ediyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump da bu kanadı destekliyor.