ABD'de 25 eyalet merkezi yönetime karşı bildiri yayımladı!

TAKİP ET

ABD'de 25 eyalet Teksas ile birleşerek merkezi yönetimin sınırlardaki dikenli tellere müdahale etmesine izin veren karara karşı çıkan bir bildiri yayımladı.

Meksika sınırına Teksas Valisi Gregg Abbott tarafından mülteci akınını durdurmak amacıyla kurulan dikenli tellerin, merkezi yönetime bağlı sınır görevlilerince kesilmesine ya da taşınmasına izin veren Anayasa Mahkemesi kararı üzerine 25 eyalet Teksas'a destek çıkan bir bildiri yayımladı. Bu sayı 50 eyaletlik ABD'nin yarısını oluşturuyor.

Merkezi yönetimin, Teksas’ın Ulusal Muhafızlarına el koyabilme ihtimali konuşulurken Teksas Valisi ise "Bu mücadele Amerika'nın geleceği için" ifadelerini kullanarak federal yetkililerle bir çatışmaya hazırlıklı olduğunu açıkladı.

TEKSAS VALİSİ, DİĞER EYALETLERDEN DESTEK İSTEDİ

Teksas Valisi Greg Abbott, "Diğer eyaletlerin Teksas'a Ulusal Muhafızlarını göndermesini bekliyoruz" açıklaması yaparken Oklahoma Valisi Kevin Stitt ise Ulusal Muhafızların Teksas'a destek olmak için yola çıktığını duyurdu.

10 EYALET ULUSAL MUHAFIZLARINI GÖNDERİYOR

10 eyaletin Teksas’a Ulusal Muhafızlarını ve diğer kolluk kuvvetlerini gönderdiğini açıkladı.

Sınırda merkezi güçlerle eyalet güçleri arasında çatışma ihtimali sorulunca ise Teksas Valisi Greg Abbott “Yapabileceğimiz tek şey mümkün olduğunca hazırlıklı olmak. Mümkün olduğu kadar çok insanı sınıra konuşlandırmak, daha fazla sınır bariyeri dikmek ve yasa dışı girişi engellemek için mümkün olduğunca çok şey yapmak” dedi.

Vali Abbott yayınladığı muhtıra niteliğinde olan açıklamasında “Federal hükümet, Birleşik Devletler ile eyaletler arasındaki anlaşmayı bozdu. Biden'ın dayatması bir mülteci işgaline sebeb olacak. Hukuk tanımayan Başkan Biden, Texas işgale karşı kendini koruyacaktır" açıkamasında bulundu.

Güney Carolina valisi ise yaptığı açıklamayla eyaletteki ulusal muhafızları, Teksas'a destek için görevlendirme kararı aldığını açıkladı. Teksas vali yardımcısı "Biden yolumuzdan çekilsin ve işimize karışmasın" dedi ve ABD başkanı Biden tarafından görevlendirilen federal hükümet görevlilerinin sınıra yaklaşmasına izin vermeme kararı aldı ve Teksas muhafız alayıda eyalede federal yetkililerin girişlerine sert şekilde engel olmaya başladı.

BİDEN NE YAPACAK?

ABD başkanı Biden ise Teksas'a ABD Yüksek Mahkemesi kararına uyması ve sınır devriye görevlerini federal hükümete devretmesi için 24 saat süre verdi ve bu karara uyulmassa sonuçlarına katlanılacağını duyurdu. Bu süre bu gece yarısı sona eriyor.

ABD başkanı Biden isterse Ulusal muhafız birliğine el koyabilir.

Teksas eyaletinde en çok konuşulan konular arasında ise başkaldıran eyaletlerin ABD'den ayrılması ile sonuçlanabilecek ikinci iç savaş ihtimali. Eğer Cumhuriyetçiler Kasım'da yapılacak seçimi kazanamazsa ikinci Kuzey-Güney savaşının hiç de uzak bir ihtimal olarak görmeyenlerin sayısıda artıyor.

ABD eski başkanı ve 2024 adayı Trump ise tüm eyalet valilerine "eyalet muhafızlarını Texas'a yollayın" diye çağrıda bulundu ve birçok eyalet destek açıklaması yaptı.