31 Mart Yerel Seçimleri Dünya Basınında Geniş Yankı Uyandırdı

TAKİP ET

Türkiye'de yapılan 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri Türkiye'de olduğu gibi Dünya basınında da geniş yer buldu. Muhalefetin başarısı ön plana çıkarılırken İBB Başkan'ı Ekrem İmamoğlu'nun seçimin parlayan yıldızı olduğunu ve potansiyel cumhurbaşkanı olarak görüldüğünü aktarıldı.

Amerikan New York Times gazetesi, "seçmenlerin ekonomik duruma kızgın olduğu bir ortamda, muhalefetin yerel seçimlerde Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisine karşı kazanımlar elde ettiğini" aktardı.

ABD merkezli Associated Press (AP) haber ajansı, seçim sonuçlarının büyük şehirleri geri almayı isteyen Erdoğan için "büyük bir bozgun" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

AP, "Seçim, Erdoğan'ın popüleritesi açısından da bir sınav oldu" ve "CHP'nin 2019'da Ankara ve İstanbul'da kazandığı zaferlerin Erdoğan'ın yenilmezlik imajını yıktı" yorumunu yaptı.

Reuters, Türkler Pazar günü ülke çapında yapılan yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisini cezalandırarak muhalefeti yeniden siyasi bir güç haline getirdi ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu cumhurbaşkanının gelecekteki başlıca rakibi olarak güçlendirdi.

Almanya’nın önde gelen Die Zeit gazetesi, Türkiye’deki yerel seçimlere ilişkin haberinde, muhalefetin Erdoğan’a karşı tarihi bir zafer kazandığına işaret etti. CHP’nin resmi olmayan sonuçlara göre net bir şekilde kazandığını aktaran gazete, “Sonucun 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de sonuçları olabilir” yorumunda bulundu.

İngiliz The Guardian gazetesi, “Türkiye’de ana muhalefet partisi, seçmenin Erdoğan’a sırtını döndüğü seçimlerde ezici bir zafer kazandı” başlıklı haberinde, ana muhalefetin yerel seçimlerde net bir zaferle Recep Tayyip Erdoğan iktidarına "beklenmedik bir mağlubiyet" yaşattığını yazdı.

Financial Times (FT), Cumhurbaşkanının 22 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en ağır seçim darbelerinden birini aldığını vurguladı. Gazete, yerel seçimde Erdoğan’ı en çok zorlayan sorunlar arasında ekonominin olduğunu belirti.

Fransızca kamu yayıncısı RTBF de, “Sosyal demokrat muhalefet CHP, İstanbul ve Ankara'daki uçurumu genişletmeye devam etti” yorumunu yaptı.

Le Soir, "Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye'nin en büyük iki şehrinde iktidar adaylarının kaybettiğini gösteriyor. İstanbul'da, seçimden zaferle çıkan belediye başkanı Ekrem İmamoğlu için ulusal bir kader şekilleniyor" dedi.